Ontdek essentiële Wwft-terminologie en krijg direct toegang tot een uitgebreide gids.
Heb jij een passie voor compliance, cliëntcontact en innovatie? Dit is jouw kans!
Zie jij jouw droomfunctie er niet tussen staan? Geen zorgen. We horen graag hoe jij RegLab kan verbeteren.
De Rechtbank Rotterdam heeft een verdachte veroordeeld voor grootschalige drugshandel en witwassen, waarbij de strafmaat werd bepaald op basis van oriëntatiepunten en maatwerk.
06/03/2025
Bij het opleggen van straffen maakt de rechtspraak gebruik van LOVS-oriëntatiepunten. Dit zijn richtlijnen die helpen om vergelijkbare zaken op een consistente manier te bestraffen. In het artikel van het Anti Money Laundering Centre (AMLC) wordt de bepaling van strafmaten in een witwaszaak besproken. Het artikel haakt in op een strafzaak uit september 2024 (ECLI:NL:RBROT:2024:9701). In deze zaak werd de verdachte veroordeeld voor medeplegen van de invoer van bijna 900kg cocaïne, deelname aan criminele organisatie en gewoontewitwassen van o.a. €1.700.000 en £2.000.000.
Witwassen is een ernstig financieel misdrijf wat onder de Wwft valt. Rechters hanteren bij de strafoplegging zowel oriëntatiepunten van de rechtspraak als de strafvorderingsrichtlijnen van het Openbaar Ministerie (OM). De hoogte van de straf hangt af van de rol van de verdachte en de omvang van de witwaspraktijken. In deze zaak lagen de feiten ver boven de hoogste strafcategorieën, met 900 kilo cocaïne en miljoenen aan witgewassen geld. De verdachte wordt uiteindelijk veroordeeld voor een gevangenisstraf van 48 maanden (4 jaar). De strafbepaling in witwas- en drugszaken blijft maatwerk. Elke zaak is anders, en de rechter moet een balans vinden tussen richtlijnen en de specifieke omstandigheden van het misdrijf. Wil je meer weten over strafbepalingen of over deze zaak? Lees dan het volledige artikel op AMLC.
Hoe wordt de strafmaat voor witwassen bepaald?
Voor witwassen zijn er geen specifieke oriëntatiepunten, witwassen valt dan ook onder de overkoepelende tabel van fraude. Voor bedragen boven €1.000.000 wordt een gevangenisstraf van 2 tot maximaal 8 jaar gehanteerd. Dit is geheel afhankelijk van de vorm van witwassen. In dit geval houden we rekening met opzettelijk witwassen, gewoontewitwassen en schuldwitwassen. Als witwassen samenloopt met andere misdrijven, zoals drugshandel of deelname aan een criminele organisatie, kan de straf verder oplopen. De strafmaat wordt beïnvloed door:
- De hoogte van het witgewassen bedrag
- De betrokkenheid bij georganiseerde criminaliteit
- Eerdere veroordelingen en recidive
- De ernst van andere samenhangende misdrijven