03/03/2025
Het Dekenberaad heeft zijn jaarplan voor 2025 gepresenteerd, waarin de koers voor het toezicht op de advocatuur wordt vastgesteld. Het plan richt zich op versterking van de kwaliteit en integriteit binnen de advocatuur, waarbij een risicogerichte benadering centraal staat. Dit betekent dat het toezicht zich niet alleen richt op individuele advocaten, maar ook op structurele ontwikkelingen binnen specifieke rechtsgebieden en maatschappelijke thema’s.
Kwaliteit & integriteit in kwetsbare rechtsgebieden
Na een pilot in 2024, waarbij toeslagenherstel- en afhechtingsadvocaten onder toezicht werden gesteld, wordt onderzoekgerichte toezicht mogelijk verder uitgebreid. Dit is afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek. Er wordt hierbij gekeken naar de maatschappelijke impact van kantoren met een hoge kwetsbaarheid. Kantoren die zich met name richten op letselschade, vreemdelingen- en asielrecht zullen getoetst worden op vroegtijdige signalen van misstanden of kwaliteitsproblemen.
Daarnaast wordt er extra aandacht besteed aan de onafhankelijkheid van advocaten, onder andere met betrekking tot activisme en familievertegenwoordiging. Ook het gedrag van advocaten op (sociale) media wordt hierin meegenomen.
Communicatie rondom ondermijning & samenwerking binnen justitie
Om ondermijnende criminaliteit in de advocatuur verder tegen te gaan, wordt de samenwerking tussen ketenpartners versterkt. Partners zoals het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Dienst Justitiële Inlichtingen (DJI) zullen meer moeten communiceren om samenwerking te bevorderen. Het Dekenberaad zal zich met name richten op strafrechtadvocaten die mogelijk veel te maken hebben met in menging van criminelen. De advocaten zullen dan ook actief benaderd worden door de dekens om dilemma’s te bespreken. Daarnaast worden bijeenkomsten georganiseerd voor jonge strafrechtadvocaten om hen bewust te maken van integriteitsrisico’s en de rol van de deken als toezichthouder.
Naleving van de Wwft en meldplicht
Een belangrijk speerpunt binnen het toezicht blijft de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Advocaten hebben een poortwachtersfunctie en zijn verplicht om ongebruikelijke transacties te melden bij FIU-Nederland. In 2025 wordt extra ingezet op bewustwording en controle van deze verplichtingen. Het Dekenberaad benadrukt dat advocaten niet alleen juridisch adviseur zijn, maar ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen in de strijd tegen witwaspraktijken en financiering van terrorisme.
Klacht- en tuchtrecht: meer overeenstemming en kennisdeling
Een van de speerpunten voor 2025 is het vergroten van de uniformiteit in de klacht- en tuchtrechtelijke behandeling. Om dit te realiseren, wordt er een landelijke databank opgezet met dekenbezwaren en tuchtrechtelijke uitspraken. Deze databank moet bijdragen aan een consistente aanpak van klachten en het delen van kennis binnen het toezicht. Hiermee beoogt het Dekenberaad het vertrouwen in het beroepenveld verder te versterken.
Lees meer over het jaarplan op de website van Toezicht Advocatuur.