- Producten
- RegLab voor ...
- Kenniscentrum
- Het bedrijf
Werken bij RegLab >
Zie jij jouw droomfunctie er niet tussen staan? Geen zorgen. We horen graag hoe jij RegLab kan verbeteren.
- Boek een demo
Voda: wat is dat ook alweer?
De Voda is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse regelgeving voor advocaten. Het bevat gedrags- en beroepsregels die de integriteit, onafhankelijkheid en kwaliteit van de advocatuur waarborgen. Daarnaast zorgt de Voda voor bescherming van de vertrouwensrelatie tussen advocaat en cliënt en helpt belangenconflicten te voorkomen. Hoewel minder uitgebreid dan de Wwft, blijft de Voda van belang voor alle advocaten, ongeacht hun type dienstverlening.
Voda (Verordening op de advocatuur)
De Voda (Verordening op de advocatuur) is een belangrijk onderdeel van de regelgeving die betrekking heeft op de advocatuur in Nederland. De Voda bevat gedrags- en beroepsregels die van toepassing zijn op advocaten. Hierin wordt de nadruk gelegd op zaken als belangenverstrengelingen, geheimhoudingsplicht, reclame en omgang met cliënten. Het doel van de Voda is dan ook het waarborgen van de integriteit, onafhankelijkheid en kwaliteit binnen de advocatuur. Doordat deze regels in werking gesteld zijn, kan de cliënt ervan uitgaan dat de vertrouwensrelatie tussen beiden beschermd is en dat belangenconflicten voorkomen worden.
Wanneer je niet onder de Wwft valt als advocaat moet je wel rekening houden met de Voda. De Voda verplicht je om de cliënt of tussenpersoon te identificeren. Deze controle is geheel onafhankelijk van het type dienstverlening dat je verleend. Bij een Voda cliëntenonderzoek is het zaak dat de cliënt geïdentificeerd wordt en dat dit ook geverifieerd wordt, een uitgebreid onderzoek is niet nodig. Ter ondersteuning van de Voda hebben we enkele relevante verplichtingen voor je op een rijtje gezet:
- Controle
De advocaat moet bij aanvang van de opdracht de identiteit van de cliënt of tussenpersoon controleren, tenzij de aard van de zaak dit onmogelijk maakt. Als de benodigde gegevens niet kunnen worden verkregen of als er redelijke aanwijzingen zijn dat de diensten bedoeld zijn voor onwettige activiteiten, zal de advocaat zich onthouden van het verlenen van diensten of de opdracht weigeren (artikel 7.1 Voda)
- Opdrachtbevestiging
De verplichte opdrachtbevestiging is een document dat de gemaakte afspraken en de algemene voorwaarden, zoals tarieven, vastlegt (artikel 7.5 Voda) Er kan ook een paragraaf over de Wwft toegevoegd worden in deze opdrachtbevestiging. Dit document stuur je naar iedere cliënt en heeft als doel discussies achteraf te voorkomen.
- Opleidingsverplichtingen
Elk jaar moet de advocaat aantoonbaar zijn professionele kennis en vaardigheden op relevante rechtsgebieden onderhouden en verbeteren (artikel 4.1 Voda). De Wwft legt ook een verplichting op voor het volgen van opleidingen. Iedereen die onder de Wwft valt, inclusief medewerkers en beleidsmakers, moet voldoen aan deze eis (artikel 35 Wwft) Dit houdt in dat zij de Wwft moeten naleven. Zij moeten ook in staat zijn ongebruikelijke transacties te identificeren en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot methoden voor witwassen en financiering.
Voda in de advocatuur
De Voda is onmisbaar voor advocaten om integer en onafhankelijk op te treden in het belang van hun cliënten. Naleving van de wet- en regelgeving is dan ook cruciaal voor advocaten, waarvan de Voda integraal onderdeel uitmaakt. Advocaten moeten de regels uit de Voda naleven als onderdeel van hun compliance-verplichtingen. Dat betekent ook het voldoen aan de beroepsregels en gedragsregels uit de Voda. Overtreding van de Voda kan leiden tot rechtelijke maatregelen tegen de advocaat. Met andere woorden, de Voda is een fundamenteel onderdeel van de compliance-verplichtingen waar advocaten aan moeten voldoen om hun cliënten op integere en onafhankelijke wijze te kunnen bijstaan.
RegLab
Ben jij ook veel tijd kwijt aan een Know Your Customer (KYC) en Customer Due Diligence (CDD) beleid om de verplichtingen uit de Wwft na te leven? Ondanks de frustraties die ze oproepen, worden de CDD principes steeds belangrijker. RegLab helpt organisaties bij het snel, veilig en met gemak voldoen aan de Wwft.
Themadossier: volledig voorbereid op controle toezichthouder
Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks artikelen en downloads, waarmee jij je klaarstoomt op een bezoek van de toezichthouder. De content is gebaseerd op de veelgestelde vragen van een toezichthouder tijdens een controle. Wil je gegarandeerd 100% Wwft proof ondernemen en klaar zijn voor een bezoek van de toezichthouder? In ons kenniscentrum vind je alle veelgestelde vragen terug.