Skip to content

Wijzigingen UBO-begrip & -register

Header-RegLab-Wijzigingen-UBO-begrip-en-register

Summary

Er gaat een nieuwe overgangsregeling van kracht. Hierin staan een aantal belangrijke wijzigingen waar je rekening mee moet houden.

 

Vanaf 1 juni 2024 zou er een nieuwe overgangsregeling van kracht gaan. Echter, dit besluit is vanwege technische problemen met een maand uitgesteld. Vanaf 1 augustus 2024 kan een Wwft-instelling een uittreksel uit het UBO-register opvragen bij de cliënt, die dit op zijn beurt bij de KVK opvraagt. Een bevestigingsmail is niet langer voldoende.

Deze nieuwe regeling heeft geen invloed op bestaande cliënten. Als er vòòr 1 augustus 2024 al met een bevestigingsmail van de KvK is vastgesteld dat een UBO is geregistreerd, is het niet noodzakelijk om alsnog een gewaarmerkt uittreksel op te vragen.

 

UBO-begrip

Daarnaast wordt het UBO-begrip gewijzigd: volgens het nieuwe AML-voorstel kwalificeert een natuurlijk persoon als UBO bij een eigendom of zeggenschap van 25% of meer in plaats van meer dan 25%. Iemand met precies 25% eigendom of zeggenschap wordt dan dus ook als UBO beschouwd. Op dit moment ligt dit voorstel nog bij de Tweede Kamer.
 

Let op: Het uittreksel dient alleen als bewijs dat een UBO geregistreerd is in het UBO-register. Om vast te stellen of iemand daadwerkelijk UBO is, moet je altijd eigen onderzoek verrichten

 


 

 

Tags