Skip to content

Mijlpaal in de EU: oprichting van de AMLA

RegLab Summer Reads

Summary

In deze reeks van summer reads behandelen we in de zomer maandelijks een update of relevante casus met betrekking tot de Wwft. Deze derde editie richten we ons op de AMLA.

De EU heeft namelijk een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen witwaspraktijken bereikt. De Anti-Money Laundering Authority (AMLA) werd op 26 juni 2024 officieel opgericht en neemt de coördinatie en het toezicht op nationale AML/CFT-toezichthouders op zich. Deze nieuwe Europese toezichthouder belooft aanzienlijke verbeteringen in de manier waarop witwasactiviteiten worden herkend en aangepakt.

 

Hoe is dit ontstaan?

De Europese Commissie in 2021 heeft een actieplan gepresenteerd om een EU-breed AML-beleid te realiseren. Inmiddels is dit plan in een vergevorderd stadium. Na goedkeuring door het Europees Parlement in april en bevestiging door de Raad in mei, zijn de AML/CFT-regels van de EU definitief versterkt. De oprichting van de AMLA is hoofdzaak.

 

Wat doet de AMLA? 

De AMLA krijgt een dubbele rol:

  1. Coördinatie en harmonisatie: In de niet-financiële sector zal AMLA zorgen voor betere samenwerking en uniformiteit. 
  2. Direct toezicht: In de financiële sector houdt AMLA direct toezicht op geselecteerde hoog risico entiteiten die in minstens zes lidstaten actief zijn. Daarnaast kan de AMLA toezichthoudende taken overnemen op verzoek van nationale toezichthouders of op eigen initiatief.

Ook zal AMLA de samenwerking tussen de verschillende Financial Intelligence Units (FIU’s) verbeteren. Dit omvat het faciliteren van informatie-uitwisseling en het delen van de beste werkwijzen, zoals standaarden voor rapportages.

 

Wat betekent dit voor jou en jouw kantoor? 

Voor jou en jouw kantoor betekent dit dat er meer duidelijkheid zal zijn over het AML-toezicht en wat er van je verwacht wordt. Dit komt helaas ook met enkele nadelen. De kosten voor de uitvoering van het toezicht zullen waarschijnlijk stijgen, aangezien ongeveer driekwart van de jaarlijkse uitgaven van de AMLA wordt gefinancierd uit bijdragen van de meldingsplichtige entiteiten. Daarnaast zullen er mogelijk meer verzoeken om informatie plaatsvinden, wat leidt tot een lichte toename van de administratieve lasten. Gelukkig kan RegLab hierbij helpen.

 

Vanaf wanneer moet ik hiermee rekening houden? 

Het hoofdkantoor van AMLA zal in het eerste kwartaal van 2025 in Frankfurt (Duitsland) openen. De operationele activiteiten zullen naar verwachting in de zomer van 2025 starten, met direct toezicht vanaf 2028. Tegen die tijd zal AMLA volledig operationeel en bemand zijn.

 

Met warme groeten,

Team RegLab