Wie zijn jouw PEPs?
De Europese Parlementsverkiezingen zorgen voor een hoop nieuwe Politically Exposed Persons (PEPs). Daarom is het nu extra belangrijk om in cliëntenonderzoeken aandacht te besteden aan de PEP-check. Is de cliënt een PEP? Voer dan een verscherpt onderzoek uit.
Daarnaast is het continu monitoren van bestaande relaties essentieel. Stel de PEP-status van jouw cliënten vast aan de hand van betrouwbare bronnen en houd rekening met het feit dat de lijst van PEPs na verkiezingen wijzigt. Zo kun je de integriteit waarborgen en voldoen aan de Wwft.
Wist je al dat je met de RegLab applicatie ook automatisch op PEPs kunt screenen?
Het negeren van Wwft-vereisten leidt tot hoge kosten
Dit kan immers leiden tot hoge boetes en reputatieschade
Het belang van KYC
Alle bedrijven, ongeacht de branche, lopen risico op fraude. Je kunt onbewust betrokken zijn bij witwasactiviteiten wanneer jouw diensten worden gebruikt voor het storten, overmaken of opnemen van geld.
Met die reden ben je niet alleen verantwoordelijk voor het begrijpen van de AML/KYC-verplichtingen, maar ook voor het implementeren van de juiste procedures om het witwassen van geld te voorkomen.
Niet voldoen aan de Wwft is geldrovend
KYC is niet alleen cruciaal om witwassen tegen te gaan, maar ook om de eigen bedrijfsbelangen te beschermen. Niet voldoen aan de Wwft kan immers leiden tot flinke boetes en reputatieschade. Dit geldt niet alleen voor financiële instellingen, maar ook voor advocaten, notarissen, belastingadviseurs en accountants.
In 2022 ontvingen instellingen wereldwijd bijna 5 miljard USD aan boetes voor het overtreden van sancties en tekortkomingen in KYC- en AML-processen. Deze trend zette zich voort in 2023.
Helaas blijft het daar niet bij. De publicatie van de boeteverordening kan leiden tot reputatieschade, wat nog schadelijker kan zijn dan de boetes zelf.
Wij merken dat veel advocaten tot nu toe enkel een waarschuwing van de toezichthouder krijgen wanneer ze onvolledig voldoen aan de Wwft, maar let op. Daar gaat verandering in komen. In verschillende landen, zoals Nederland, Belgiëen het Verenigd Koninkrijk, worden de straffen inmiddels verzwaard voor alle instellingen die onvolledig voldoen aan AML.
Hoe voorkom je Wwft boetes?
Bij het niet correct uitvoeren van de Wwft kunnen boetes worden opgelegd. Dit wordt bij iedere overtreding per dossier opgelegd. De meest voorkomende Wwft-tekortkomingen die leiden tot boetes zijn:
- Onvoldoende identificatie en verificatie van de identiteit van cliënten.
- Het niet uitvoeren van een grondige risicobeoordeling van cliënten en transacties.
- Het niet monitoren van hoog-risicocliënten.
- Het ontbreken van een AML-beleid of het niet naleven daarvan.
- Onvoldoende opleiding van medewerkers over AML-verplichtingen.
Maak de Wwft een dynamisch onderdeel van je werkproces en zorg er zo voor dat jouw Wwft-administratie up-to-date blijft. Het helpt als je software zoals RegLab gebruikt dat automatische screenings uitvoert op sanctielijsten, watchlists, PEPs en adverse media. Daarnaast is het belangrijk om je team te trainen op Wwft-vereisten.
Meer over bestuurlijke boetes Wwft en het voorkomen hiervan >
Met warme groeten,
Team RegLab