Skip to content

Reglab's funds x sales team

Frans veranda met blauwe lucht

Samenvatting

Het onboarden van nieuwe cliënten kan een flinke klus zijn. Om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat je voldoet aan de regels en wetgeving rondom de Wwft. In deze vijfdelige blog serie nemen we je mee langs de belangrijkste segmenten waarin team RegLab actief is. In deze eerste blog richten we ons op het team Funds x Sales. We kijken naar de belangrijkste problemen waar bedrijven tegen aan lopen. 

 

Grote vraag naar snelle onboarding 

Niet alleen advocaten en banken hebben te maken met de Wwft, ook voor beleggingsfondsen is het een belangrijk onderdeel. De focus bij fondsen ligt bij RegLab op risicokapitaal en privaat vermogen in de Benelux. Dit is een heel ander vakgebied dan de advocatuur. Over het algemeen ligt de focus bij fondsen meer op een zakelijk perspectief met naadloze applicatie werking voor de onboarding van nieuwe cliënten. Om deze reden hebben we ervoor gekozen om onze eigen applicatie zo in te richten dat deze soepel verloopt voor zowel jong professionals als meer ervaren professionals binnen het beleggingsfondsen gebied. 

 

Wwft regels moeten een prioriteit blijven

Je hebt het waarschijnlijk al druk genoeg met de dagelijkse werkzaamheden, waardoor het naleven van Wwft waarschijnlijk een lagere prioriteit heeft. Als beleggingsonderneming is het belangrijk om de basisbeginselen van de Wwft onder de knie te hebben. Dit met name om de impact van een bezoek van de toezichthouder te beperken. Het zou natuurlijk er jammer zijn wanneer je niet over de juiste kennis beschikt, wat zou kunnen resulteren in het ontvangen van een fikse boete. 

Wij kunnen je helpen met het voorbereiden op een bezoek van de toezichthouder, door simpelweg de basisbeginselen nog een keer door te nemen. Met experts die de regels door en door kennen, kom je niet voor verrassingen te staan. We kunnen je advies geven over hoe je beter om kunt gaan met verkeerd begrepen onderwerpen of kleine problemen die je misschien vaker tegenkomen. Daarnaast kunnen we je meer vertellen over de bezoeken en manieren om het gesprek aan te gaan. Als je van tijd tot tijd meer aandacht besteedt aan Wwft reglementen, bespaar je op de lange termijn veel tijd en stress bij het voorbereiden van een toezichtbezoek. 


💡 Wist je dat een bezoek van de toezichthouder in Nederland vaker voorkomt dan waar ook in Europa? 

 

Blijf op de hoogte van de richtlijnen 

De richtlijnen die horen bij de Wet ter voorkoming van Witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet van 1977 geven gedetailleerde instructies en aanbevelingen voor de naleving van deze wetten. Het is daarom van belang dat je weet wat er in de richtlijnen staat. Ter ondersteuning van deze blog heeft team Funds x Sales een korte samenvatting van de richtlijnen geschreven: 

 

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft): 
  • Toepassingsgebied en definities: De richtlijnen verduidelijken de reikwijdte van de Wwft en geven definities van belangrijke termen om entiteiten te helpen hun verplichtingen onder de wet te begrijpen. 
  • Due diligence-onderzoek naar klanten (CDD): Er worden gedetailleerde procedures beschreven voor het uitvoeren van due diligence-onderzoek naar klanten, waaronder het identificeren en verifiëren van de identiteit van klanten, het beoordelen van de aard en het doel van klantrelaties en het monitoren van transacties. 
  • Risicobeoordeling: De organisaties moeten risicobeoordelingen uitvoeren om de risico's op witwassen en financiering van terrorisme die in verband staan met hun bedrijfsactiviteiten te identificeren en te evalueren. 
  • Rapportageverplichtingen: De richtlijnen specificeren de soorten transacties en activiteiten die aanleiding geven tot een meldingsplicht, evenals de procedures voor het melden van verdachte transacties aan de autoriteiten. 
  • Eisen voor het bijhouden van gegevens: Er worden gedetailleerde eisen gesteld aan het bijhouden van gegevens over client transacties, CDD-maatregelen en meldingen van verdachte activiteiten gedurende een bepaalde periode. 
  • Interne controles en compliance programma's: Richtlijnen kunnen aanbevelingen bevatten voor het instellen van interne controles, beleid en procedures om naleving van de Wwft te waarborgen.

Sanctiewet van 1977: 
  • Omvang en doel: De richtlijnen geven uitleg over het doel van de Sanctiewet en de rol van de Sanctiewet bij de uitvoering en handhaving van door Nederland opgelegde internationale sancties. 
  • Naleving van sancties: Organisaties krijgen richtlijnen voor het naleven van sancties die zijn opgelegd door internationale organen, waaronder procedures voor het bevriezen van tegoeden, reisverboden en andere beperkende maatregelen. 
  • Meldingseisen: Richtlijnen kunnen eisen bevatten voor het melden van relevante autoriteiten van transacties of activiteiten waarop sancties van toepassing kunnen zijn. 
  • Risicobeheer: Er kunnen aanbevelingen worden gedaan voor het beoordelen en beheren van de risico's in verband met schendingen van sancties, waaronder het uitvoeren van due diligence op tegenpartijen en het screenen van transacties aan de hand van sanctielijsten. 
  • Handhaving en sancties: Richtlijnen kunnen de handhaving mechanismen en mogelijke sancties voor niet-naleving van de sanctieregelgeving beschrijven. 

 

Over Natalie RegLab_Team_Natalie

Natalie is Client Portfolio Manager bij RegLab. Dagelijks werkt zij met investeringsmaatschappijen samen om de integriteit van het Wwft beleid te waarborgen. Met haar vooruitziende blik en uitgebreide ervaring is ze een sterke sparringpartner. Ze is de go-to consultant voor alle cliënten binnen haar portfolio!

 

Next up

In de volgende blog maken we kennis met het Compliance team van Reglab. Daarin gaan we dieper in op zaken die zij tegenkomen en op de belangrijkste highlights waar klanten tevreden over zijn. Hier komen de vragen voort uit een meer gedetailleerde interesse in de wet in plaats van praktisch perspectief. 

Tags